Tips voor het maken van beleid

Gebruik de tips hieronder als inspiratiebron om van direct duidelijk taalgebruik vast beleid te maken in je organisatie.

Direct Duidelijk-beleid opzetten

 1. Sluit je aan bij het Direct Duidelijk-netwerk en meld je organisatie aan. Onderteken bovendien de Direct Duidelijk-deal. Zo maak je duidelijk dat iedereen in je organisatie zich inzet om duidelijke taal te gebruiken. Het lukt namelijk alleen als iedereen het gaat doen, van hoog tot laag in de organisatie.
 2. Bekijk hoe je organisatie nu met de burgers communiceert. Via welke kanalen gebeurt dat? Met wat voor teksten of ander materiaal? Wie (of welke afdeling) maakt wat?
 3. Beoordeel de teksten en het andere materiaal. Vraag de mening van alle collega’s die erbij betrokken zijn. Onderzoek of er klachten van burgers zijn binnengekomen over te moeilijk taalgebruik. Onderzoek of burgers opvallend veel vragen hebben over een bepaald onderwerp.
 4. Organiseer een inspirerende bijeenkomst waarmee je het startsein geeft voor direct duidelijk taalgebruik. Nodig bijvoorbeeld een spreker of taaltrainer uit. Of organiseer een duidelijke-taal-dag. Zorg dat iedereen begrijpt dat duidelijke taal goed is voor burgers én de overheid zelf. Benadruk dat iedereen kan leren duidelijke taal te gebruiken.
 5. Leg afspraken over duidelijk taalgebruik vast in een document. Maak die afspraken zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: ‘We willen 50% minder vragen van burgers over dit onderwerp.’ Of: ‘We gaan de komende drie maanden een x-aantal basisbrieven herschrijven in duidelijke taal.’

Direct Duidelijk-beleid in praktijk brengen

 1. Abonneer je organisatie op de Direct Duidelijk-nieuwsbrief en stuur die naar alle geïnteresseerden door. 
 2. Zorg dat iedereen begrijpt wat duidelijke taal precies is. Maak bijvoorbeeld een schrijfwijzer. Je kunt de schrijftips op deze site als uitgangspunt gebruiken. Maak een checklist voor duidelijke taal. Ook daarvan vind je een voorbeeld op deze site.
 3. Organiseer taaltrainingen, bijvoorbeeld voor communicatiemedewerkers. Zo vergroot je de kennis in je organisatie over duidelijk taalgebruik. Vraag of de meest enthousiaste collega’s schrijfcoaches en trainers van andere collega’s willen worden. Mogelijk kunnen ze daarvoor nog een extra training volgen. Daarin leren ze bijvoorbeeld hoe ze anderen het best kunnen begeleiden.
 4. Zorg ervoor dat de drempel om met de schrijfcoaches te overleggen laag is. Je kunt bijvoorbeeld taalspreekuren instellen. Tijdens deze spreekuren komen collega’s langs bij de schrijfcoach. Samen bekijken ze dan hoe een bepaalde tekst duidelijker kan.
 5. Betrek de burgers erbij door een lezerspanel in te stellen. Laat ze bijvoorbeeld een specifieke brief beoordelen. 

Direct Duidelijk-beleid vasthouden

 1. Stel je erop in dat duidelijke taal geen project is met een begin- en einddatum. Het is een werkwijze die je altijd moet vasthouden. Blijf je teksten testen. Blijf nagaan wat je Direct Duidelijk-beleid oplevert. Blijf nieuwe dingen proberen.
 2. Zorg ervoor dat er iemand verantwoordelijk blijft voor duidelijke taal in je organisatie. Wijs bijvoorbeeld een ambassadeur aan.
 3. Zorg voor geregeld contact tussen de schrijfcoaches en andere collega’s. Nodig ook een bestuurder of leidinggevende bij zo’n overleg uit. Hou met elkaar het thema duidelijke taal levend. Bijvoorbeeld door elke maand collega’s die goed bezig zijn in het zonnetje te zetten. Of te kijken of er iemand in aanmerking komt voor de Direct Duidelijk-prijs. Organiseer ook opfrisdagen of opfristrainingen.
 4. Zijn er goede resultaten? Zijn er complimenten binnengekomen over het duidelijke taalgebruik? Zorg dan dat iedereen in de organisatie dat weet. Verspreid het nieuws bijvoorbeeld via intranet of een nieuwsbrief.
 5. Kijk hoe andere organisaties het doen en leer daarvan. Word lid van de LinkedIn-groep van het Direct Duidelijk-netwerk. Veel collega’s van andere organisaties en gemeenten delen hun ervaringen en hun materiaal graag. Doe dat zelf ook!

Heb je op een andere manier direct duidelijk taalgebruik als een vast onderdeel op de kaart gezet in je organisatie? Laat het ons weten via info@directduidelijk.nl. Of deel het op de LinkedIn-pagina van het Direct Duidelijk-netwerk.