Gemeente Den Haag

“Als onderdeel van onze Haagse helderetaal-aanpak organiseren wij een ‘wasstraat’ over heldere overheidscommunicatie. In een halve dag scholen we collega’s bij over het bereiken van kwetsbare groepen, de kracht van de juiste (beeld)taal, de stijl van het huis en gedragsonderzoek. Natuurlijk gaan we ook concreet aan de slag met het schrijven in heldere taal en intervisie. En onze directie doet ook mee.”

Lodewijk van Noort
Team heldere taal Den Haag​ (helderetaal@denhaag.nl)

   

Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

“We ondersteunen onze campagne Duidelijke taal onder andere met wekelijkse tips op ons intranet (RIO). En met een schrijfworkshop waar al 1400 collega’s aan deelnamen. Verder kijken we kritisch naar de brieven die we als gemeente naar Rotterdammers versturen. Met onze beeldbrieven zijn we voorloper in Nederland.”  

Rob Michilsen 
Coördinator campagne Duidelijke taal Rotterdam
rh.michilsen@rotterdam.nl

 

Gemeente Oss

“De gemeente Oss schrijft in Klare Taal. Schrijven in Klare Taal kost veel tijd, moeite en energie. Wij zijn er sinds 2011 mee bezig. We blijven onze collega’s helpen en inspireren om in Klare Taal te blijven schrijven. Onze ‘Klaartje-posters’ helpen daarbij. Wil je meer weten van wat wij doen? Kijk eens op www.oss.nl/klaretaal!”

Aysegül Demirci en Theodora Verploegen
Projectleiders Klare Taal

Klaartje poster gemeente Oss
Beeldverslag workshop Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur

De gemeente Etten-Leur schrijft gewoon!

“Onze inwoners hebben recht op begrijpelijke en duidelijke communicatie. Bij de gemeente Etten-Leur gaan we daar honderd procent voor. En heel belangrijk: onze bestuurders dragen dit enthousiast uit. In gesprekken, brieven en mails gebruiken we heldere taal. Wie dat lastig vindt, kan een beroep doen op de schrijfcoaches op elke afdeling. We zorgen er samen voor dat onze inwoners ons steeds beter weten te vinden en begrijpen. En hoe fijn voelt het als een inwoner tegen je zegt: ‘Wat een duidelijke brief, ik snapte meteen wat je bedoelde!’

In september 2017 organiseerde onze gemeente, samen met de Regio West-Brabant, een ‘dag van de heldere taal’. Bekijk de impressie van de plenaire sessie en de workshops. Ook een idee voor jouw organisatie?”

Annemiek Voesenek
Wijkmanager Etten-Leur Zuid

   

Gemeente Enschede

“Als we brieven sturen die de meeste inwoners niet goed begrijpen, is dat echt iets om ons zorgen over te maken. Moeilijke en onleesbare teksten willen we niet. Daarom doen we mee.”

Talissa Oude Bennink en Erik Bergsma
Aanjagers Direct Duidelijk Enschede

 

Cartoon Gemeente Enschede

Provincie Noord-Holland

“Medewerkers van de provincie Noord-Holland keken vreemd op toen in de koffiebar ineens het volgende drankje op het bestelbord stond: ‘een meestal warm genuttigde drank, bereid op basis van water en gedroogde en gebrande zaden die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd, waarbij de dichtheid van opgeloste stoffen per volume-eenheid hoger is dan bij gewone koffie’. Kan dat niet simpeler? Ja, dat kan zeker! Je kunt ook gewoon ‘espresso’ zeggen.
Met ludieke acties als deze proberen wij collega’s wakker te schudden en hen bewust te maken van het belang van duidelijke taal. Daarnaast bieden we natuurlijk trainingen aan. Bovendien herschrijven we alle standaardbrieven in duidelijke taal. Alle acties worden gecoördineerd door een team dat bestaat uit mensen van verschillende afdelingen, waaronder communicatie, personeelszaken, beleid en juridische zaken.”

Imre de Roo
projectleider Helder Noord-Hollands

 

Gemeente Utrecht

Utrecht maakt einde aan ambtenarentaal

“In 2016 ging in Utrecht de campagne ‘Dat kan beter’ van start. Onder het motto ‘We gaan het gewoon doen - het hoeft niet meteen perfect te zijn.’ Als onderdeel van deze campagne vroegen we inwoners ons te helpen begrijpelijke teksten te schrijven. Ook organiseerden we een Taalbattle tussen ambtenaren, raadsleden en inwoners. En de inwoners wonnen! Bekijk ook het filmpje dat zelfs door landelijke media is opgepakt
Vanaf dat moment liepen onze begrijpelijke-taaltrainingen als een tierelier. We boden ook maatwerk, bijvoorbeeld voor juristen. Bestuur en directie deden de taaltrainingen en waren soms verbaasd over hun eigen teksten. Dat kon inderdaad wel beter…
Inmiddels hebben honderden medewerkers taaltrainingen gevolgd, zijn er 42 schrijfcoaches opgeleid, doen we steekproeven in de postkamer, zetten we iedere week de ‘meest begrijpelijke zin van de week’ op ons intranet, onderzoeken we het effect van verschillende teksten en organiseren we workshops over manieren om ook mensen die wat meer moeite hebben met taal te bereiken.
In 2017 is er op veler verzoek een tweede Taalbattle georganiseerd. En wie wonnen? Bekijk het filmpje.
Nu zijn we zover dat we de lat nog hoger kunnen leggen: we zijn de begrijpelijkst schrijvende gemeente van Nederland. Dus we dagen alle gemeentes uit!”

Dominique Simhoffer
senior communicatieadviseur


Gemeente Zwolle

“In Zwolle zijn we al enige tijd geleden gestart met een Versimpelteam. Inmiddels hebben we diverse teksten in allerlei soorten en maten herschreven en proberen we onze collega’s op een positieve manier te prikkelen. Zo delen we sinds kort een ‘reeprimande’ uit (een grote reep chocolade.”

Gerda van de Bunt
Projectcoördinator Versimpelteam Gemeente Zwolle
versimpelen@zwolle.nl

 

Wikkel chocoladereep Zwolle