Gemeente Eindhoven ondertekent Direct Duidelijk-deal

Wethouder Monique List heeft namens de gemeente Eindhoven de Direct Duidelijk-deal ondertekend. Dit gebeurde maandag 16 september tijdens de commissievergadering in de Bibliotheek Eindhoven. De gemeente belooft hiermee dat ze serieus werk maakt van direct en duidelijk communiceren.

Monique List: “Ik vind het  belangrijk dat iedereen in onze stad mee kan doen. Als gemeente raak je op allerlei manieren het dagelijks leven van de inwoners. Zij moeten begrijpen wat wij zeggen of schrijven. Het ondertekenen van deze Direct Duidelijk-deal is voor mij dan ook vanzelfsprekend. Maar veel belangrijker nog is dat wij ons blijven inzetten om onze communicatie zo helder mogelijk te maken.” De gemeente heeft al veel stappen gezet.

Herschrijven, schrijftraining en beeld in brieven
Het afgelopen jaar heeft de gemeente meer dan honderd onduidelijke brieven vervangen door duidelijke. Ambtenaren krijgen training en een handige taal-app helpt hen om duidelijke teksten te schrijven. Daarnaast gebruikt de gemeente sinds eind juni een beeldbrief om inwoners te informeren over het vernieuwen van hun identiteitsbewijs. In deze beeldbrief ondersteunen foto’s de inhoud. Ze  maken in één oogopslag duidelijk waar de brief over gaat en wat de ontvanger moet doen. De beeldbrief bevat ook een QR-code. Na het scannen van de code kunnen bewoners de inhoud van de brief ook beluisteren met behulp van de voorleesfunctie.

Leespanel geeft gemeente advies
De gemeente maakt ook gebruik van een leespanel. In dit panel zitten mensen die moeite hebben met moeilijke woorden en lange zinnen. De reacties van het leespanel helpen bij het duidelijker maken van de gemeentelijke brieven.

Wethouder Monique List en André Verburg (namens Direct Duidelijk) met de Direct Duidelijk-deal
Wethouder Monique List en André Verburg (namens Direct Duidelijk) met de Direct Duidelijk-deal