Gemeente Zevenaar aan de slag met duidelijke taal

Burgemeester Lucien van Riswijk ondertekende op dinsdag 22 oktober namens de gemeente Zevenaar de Direct Duidelijk-deal. De gemeente belooft hiermee dat zij serieus werk maakt van direct en duidelijk communiceren naar inwoners.

Lucien van Riswijk: ‘Door de ‘Direct Duidelijk-deal’ te ondertekenen, spreken we af dat we als organisatie inspanning leveren om onze teksten te verbeteren. Al onze inwoners hebben recht op een brief die ze kunnen begrijpen. Het is daarom belangrijk dat we lastige onderwerpen zo gemakkelijk mogelijk uitleggen.’

Herschrijven, schrijftraining en coaches

Schrijven in direct duidelijke taal is makkelijker gezegd dan gedaan. Gemeenten hebben ingewikkelde regelgevingen, afkortingen en ‘ambtelijke’ woorden. Daarom krijgen de medewerkers in Zevenaar hulp door training, schrijftips en goede voorbeelden. Daarnaast krijgt iedere afdeling een schrijfcoach. Deze coach is de vraagbaak voor collega’s om brieven in begrijpelijkere taal te herschrijven. Een projectteam herschrijft de komende tijd minstens 80 (standaard)brieven zodat iedere inwoner begrijpt waar deze brieven over gaan.

Is het duidelijk?

Of die nieuwe brieven daadwerkelijk duidelijk zijn, vraagt de gemeente aan haar inwoners. Zij ontvangen immers deze brieven. Ook heeft de gemeente het mailadres datkanduidelijker@zevenaar.nl. Inwoners die een brief van de gemeente ontvangen die voor hen niet duidelijk is, kunnen deze mailen naar dit adres. De gemeente gaat vervolgens aan de slag met het verbeteren van deze brief.