Goirle ondertekent Direct Duidelijk-deal

Gemeentesecretaris Jolie Hasselman en burgemeester Mark van Stappershoef tekenden vandaag namens de gemeente Goirle de landelijke Direct Duidelijk-deal. Dit deden zij tijdens de aftrap van de campagne ‘Heldere taal’. Met het ondertekenen van de deal spreekt de gemeente af dat alle medewerkers direct duidelijk gaan communiceren en dat ze concrete plannen maakt om dit voor elkaar te krijgen.

Jolie Hasselman: “Het blijft natuurlijk niet alleen bij het ondertekenen van de deal. Zo volgt iedere medewerker nog dit jaar een verplichte schrijftraining en starten we met het aanpassen van onze standaardbrieven. Ook vragen we aan inwoners of ze onze brieven begrijpen én of ze samen met ons brieven herschrijven. Zo zetten we de lezer nog meer centraal. “

Wat is direct duidelijk communiceren?
Direct duidelijk communiceren betekent: je lezer of luisteraar altijd als uitgangspunt nemen, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal die je gebruikt begrijpelijk is. Met behulp van schrijftips, een checklist, training en goede voorbeelden uit de praktijk kan iedereen zijn communicatie verbeteren.
Mark van Stappershoef: “Onze brieven moeten meteen duidelijk zijn. We horen van inwoners, dat dat nog wel wat beter kan. Met dat advies gaan we aan de slag. Het geeft vertrouwen, als een brief direct duidelijk is. Bovendien hoeven mensen geen contact op te nemen met de gemeente om te vragen wat er nou eigenlijk wordt bedoeld. Duidelijke taal is dus het beste voor iedereen.”

Campagne Heldere taal
Met de eigen campagne Heldere taal gaat de gemeente de komende jaren intensief aan de slag met het verbeteren van teksten. De hele organisatie doet mee! Door het ondertekenen van de Direct Duidelijk-deal sluit de gemeente aan bij de landelijke campagne Direct Duidelijk, die overheidsorganisaties ondersteunt bij het verbeteren van hun communicatie.